clanek

Jak se stravovat na podzim

Podzim je čas sklizně a dozrávání, stromy ztrácejí své listy a příroda se pomalu připravuje na zimní spánek. Horké léto střídá chladný podzim a vše se obrací dovnitř a připravuje na drsnou zimu. Jídlo, které jíme má v tomto období velký význam, aby se tělo mohlo na nadcházející změnu připravit.

Jak se stravovat na podzim

 Blanka Dobřichovska  činská medicina vysočina tmc vysočina  mediciální houby Jiří Dobřichovský alternativní lečba

 Podle tradiční čínské medicíny (TCM) je svět harmonickou entitou, kde všechny živé bytosti  žijí ve vztahu se svým okolním prostředím. Od dávných časů se Číňané snaží vysvětlit tyto složité jevy pomocí teorií o yinu a yangu nebo pěti elementů. Člověk je součástí tohoto systému a přírody. Je ovlivňován, ať už přímo nebo nepřímo, změnami počasí, kterým se musí přizpůsobovat. V současné  moderní době se k těmto změnám přidává také používání klimatizace a ústředního topení.

 

Podzim je čas sklizně a dozrávání, stromy ztrácejí své listy a příroda se pomalu připravuje na zimní spánek.  Horké léto střídá chladný podzim a vše se obrací dovnitř a připravuje na drsnou zimu. Jídlo, které jíme má v tomto období velký význam, aby se tělo mohlo na nadcházející změnu připravit.


Podle TCM patří podzim k orgánu plic, který rovněž řídí kůži, dýchací systém, metabolismus tělních tekutin, krevní oběh a imunitu.   

Podzimní suché a větrné počasí obvykle způsobí: pocit sucha v krku, suchý kašel a nos, popraskané rty, drsnou kůži, padání vlasů a suchou stolici. Sucho často ovlivní kromě plic také jejich párový orgán tlusté střevo. Naše strava by proto měla v tomto období podporovat tvorbu tělních tekutin a jejich zvlhčující efekt v těle.

Doporučené potraviny na podzim


Vhodnými potravinami v tomto období jsou: bílá houba, hlíva, žampiony, ořechy a semena, hrušky, dýně, med. Obecně se doporučuje jíst více potravin s kyselou svíravou chutí, která pomáhá uzavírat póry a pomáhá tělu odolávat chladu. Na podzim naše tělo potřebuje extra tekutiny, aby se bránilo vlivu suchého prostředí. Vhodným způsobem jak je doplnit jsou obilné kaše k snídani a zeleninové polévky k večeři.  Nejvhodnější tepelnou úpravou je na podzim dlouhé vaření.
  

 

Potraviny vhodné při obtížích :



Suchost: tofu, tempeh, vajíčka, vepřové maso a ořísky.

Kašel: jehněčí, piniové oříšky, kuřecí vývary, ječmen, batáty nebo vejce.

 

Pokud se jedná o kašel bez hlenů můžete zkusit popíjet čaj nebo vodu s medem.

Dalším doporučením, kterým je možno se řídit, je jíst na podzim bílé a bílo zelené potraviny:

  • Kysané zelí, nakládaná zelenina, jablka.
  • Šípky, pórek, květák, bílá ředkev, ředkvičky, cibule, křen, pažitka, česnek.
  • Hrušky, jablka, citrony, broskve, hroznové víno (dobré na pročištění střev – zejména červené hrozny).
  • Kroupy, jáhly, rýže.
  • Zaječí maso, sýry s modrou plísní.
  • Mátový čaj, chilli, zázvor a nápoje z něj.


Nejdůležitějším doporučením ovšem je jídlo si užít, a proto se podělím o jednoduchý recept na mou oblíbenou dýňovou polévku.

 

 

 činská medicina tcmvysocina recept dyňová polévka  dietetika

Dýňová polévka

 Budete potřebovat:

  • střední dýně Hokaido
  • mrkev
  • cibule
  • čerstvý zázvor
  • olivový olej
  • dýňový olej (není nutné)
  • sůl

 

Příprava jídla:

1. Dýni omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostičky (Hokaido není potřeba loupat).

2. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a smažíme do zlatova. Přidáme dýni, nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Orestujeme do poloměkka.

3. Dýni přesuneme do hrnce, přelijeme vodou a vaříme do změknutí.

4. Rozmixujeme ručním mixérem do hladka a podáváme zakáplé dýňovým olejem.

 

Dobrou chuť!

 

Převzato s laskavým svolením autora :  Lenka Malcher

https://balancewithtcm.blogspot.com/

Jak se stravovat na podzim - 1742451 - podzim tcmvysocina  strava v tomto období

podzim tcmvysocina strava v tomto období

Aktuální článek: Jak se stravovat na podzim
Copyright © www.tcmvysocina.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.tcmvysocina.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace